Prihodnost zadrug je v povezovanju

PRIHODNOST ZADRUG JE V POVEZOVANJU

V Trnovski vasi so se na tradicionalnem regijskem posvetu zbrali zadružniki ptujsko-ormoške, prekmursko-prleške in štajerske regije. Na posvetu so govorili o usmeritvah skupne kmetijske politike do leta 2020 in se seznanili z aktivnostmi kmetijskega ministrstva v letu 2012, poslovanjem zadrug v letu 2010 in možnostih sodelovanja.

Predsednik zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk izpostavlja, da je za zadruge izredno pomembno povezovanje. Pa ne samo zadrug, ampak tudi živilske industrije, pri čemer Vrisk omenja prizadevanja Zadružne zveze Slovenije pri nakupu Ljubljanskih mlekarn in združevanju Pomurskih in Celjskih mlekarn, kar bi zmanjšalo stroške in število zaposlenih v mlekarnah, po drugi strani pa omogočilo boljo ceno mleka za kmeta. Vendar kot dodaja Vrisk, nihče ne more nikogar k ničemur prisiliti. Možno rešitev vidi v tako imenovanih zadrugah druge stopnje po vzoru Italije in nekaterih drugih evropskih držav. Kar pomeni, da zadruge ohranijo svojo osnovno dejavnost, povežejo pa se le na področju določene dejavnosti. Zadružna zveza se ta trenutek ukvarja s projektom povezovanja vseh slovenskih zadrug, ki odkupujejo zelenjavo, da bi povezane ustanovile zadrugo druge stopnje. Ta bi omogočila, da bi zelenjavo pod skupno blagovno unamko prodajali po vsej Sloveniji, kmetom in zelenjadarjem pa bi taka zadruga zagotavljala, da bo pridelana zelenjava tudi prodana.

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>