Druga regijska konferenca »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih
Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) v soorganizaciji z Občino Slovenj Gradec 16. januarja 2013 organizira drugo regijsko konferenco na temo »Uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih zavodih«.
Medresorska delovna skupina na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je zadolžena, da pripravi podlago in pogoje za uveljavitev »načela kratkih verig« pri oskrbi potrošnikov ter tudi drugih naročnikov javnega sektorja s hrano in živili. Na regijski konferenci bodo predstavljene smernice, ki jih je delovna skupina oblikovala za naročanje hrane v javnih zavodih in predstavljene nekatere praktične izkušnje naročnikov, pa tudi možnosti dobaviteljev hrane in živil.
Lokalna trajnostna oskrba z živili in čim višja stopnja samooskrbe z varno in kakovostno pridelano hrano vse bolj pridobiva na pomenu, pri čemer je vloga zadrug pri lokalni samooskrbi s hrano izrednega pomena. Zadruge se morajo zavedati, lahko postanejo pomemben povezovalni člen med kmeti in javnimi ustanovami (vrtci, šole, bolnišnica, domovi za starejše) in s tem prispevajo k višji samooskrbi s kakovostno, lokalno pridelano hrano, boljši prehranski varnosti prebivalstva in nenazadnje k ohranjanju delovnih mesta na podeželju.
Prenos programa konference v PDF dokumentu
Najnovejši komentarji